BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

 

  

 

Podul Cernavoda "Anghel Saligny"

 

 

 
 

 

 

Prima pagina

Anghel I. Saligny 

Realizarea podului
Cei doi dorobanti
Inaugurarea podului
Incetarea functiunii

 

 

 

 

 

Lucrari pregatitoare

Primul tronson al caii ferate spre litoralul Marii Negre a fost cel dintre Constanta si Cernavoda, realizat în 1860, înainte ca Dobrogea sa fie cedata României. Dupa razboiul de independenta si alipirea Dobrogei, în 1879 a început constructia tronsonului Bucuresti –Ciulnita – Fetesti. Legatura celor doua tronsoane necesita realizarea unor poduri peste Dunare si Bratul Borcea.

Initial guvernul român a initiat doua concursuri internationale pentru proiectarea si executarea podurilor. Suprastructura podului de peste Dunare a fost proiectata de Gustave Eiffel a carui firma de antrepriza executase recent, sub coordonarea inginerului Émile Nouguier podurile metalice ale caii ferate Ploiesti –Predeal. Neajungându-se însa la un acord, guvernul român a întrerupt tratativele cu firmele de antrepriza a lui Gustave Eiffel si a încredintat proiectarea si realizarea podurilor Directiei Generale a Cailor Ferate Române.

Realizarea podului

Legatura feroviara dintre Fetesti si Cernavoda are o lungime de 21 km. si cuprinde podurile peste Bratul Borcea si peste Dunare. Începerea lucrarilor de executie a avut loc la 26 noiembrie 1890 în prezenta regelui Carol I. Colectivul de proiectare si de executie a fost condus de ing, Anghel Saligny. Întreaga linie ferata, inclusiv podurile, au fost executate cu cale simpla.

Podul de peste Dunare are o deschidere centrala de 190 metri si alte 4 deschideri de 140 metri, alaturi de un viaduct cu 15 deschideri de 60 metri. Podul se afla la 30 m peste nivelul apelor mari ale Dunarii pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai mari catarge. Podul peste Borcea cuprinde 3 deschideri de câte 140 metri si un viaduct cu 11 deschideri a 50 metri. În Insula Borcea, care în acea vreme constituia o balta, pe care o traversa un tronson de 14 km al caii ferate, s-a mai realizat un viaduct de 34 deschideri a 42 metri.

Cu rampele de acces, cei 4087,95 metri de poduri formau, la acea vreme, cel mai lung complex de poduri construit în România si al treilea ca lungime din lume. Deschiderea centrala de 190 m era cea mai mare din Europa continentala.

Costul total al tronsonului de linie ferata Fetesti-Cernavoda, inclusiv liniile de cale ferata si statiile, a fost de 35 milioane lei aur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor